fbpx

Leg je rosé wijn gerust nog even in de wijnkelder

197

Laat jij je rosé wijn nog even in de kelder liggen of moet hij meteen hetzelfde jaar nog gedronken worden?

Veel mensen denken dat rosé wijnen snel gedronken moeten worden, bij voorkeur nog hetzelfde jaar dat ze geproduceerd zijn. Maar de wijnmakers in de Provence laten zien dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Waar tien tot vijftien jaar geleden nog werd geadviseerd om rosé binnen een jaar te drinken, hebben nieuwe technieken en technologische verbeteringen in de wijnkelders alles veranderd.

Door hun toewijding en streven naar perfectie hebben de wijnmakers in de Provence ervoor gezorgd dat hun rosé wijnen niet alleen direct na productie, maar ook na twee of zelfs drie jaar nog steeds heerlijk zijn. En soms kom je zelfs een rosé de Provence tegen die al vijf jaar oud is en nog steeds dezelfde frisheid en verfijnde aroma’s heeft als een jongere wijn.

Deze verandering is mogelijk dankzij voortdurende verbeteringen in het productieproces en een diepgaand begrip van wat een goede rosé maakt. Hierdoor kunnen wijnliefhebbers nu langer genieten van hun favoriete rosé uit de Provence, zonder dat de kwaliteit daaronder lijdt. Het is dus helemaal niet nodig om je rosé snel op te drinken; de smaak blijft langer behouden dan je misschien zou denken.

Proost op het langer genieten van rosé!

5 tips om een gerijpte Rosé de Provence te kopen:

5 tips van Janna Rijpma, expert in wijnen en specialist in Provence.

  1. Als de wijn één jaar of ouder is, controleer dan of de wijn gemaakt is van druiven die goed rijpen, zoals syrah, mourvèdre en tibouren.
  2. Controleer of de wijn afkomstig is van een klein wijnhuis met een kleinere productie, die hebben vaak meer aandacht voor het bewaren van de wijn.
  3. De prijs kan een goede indicator zijn, een iets duurdere wijn betekent vaak dat de wijnmaker meer tijd heeft besteed aan het maken van een intense kwaliteit rosé.
  4. Als je de rosé bij een gerecht wilt drinken, zoek dan van tevoren naar een leuke wijn-spijs pairing, er zijn op internet genoeg pairings met Provençaalse wijnen te vinden.
  5. Ga naar een professional, een wijnwinkel met een grote selectie rosés. Zij kunnen je goed adviseren.

Getest en goedgekeurd – Rosé de Provence

Le Pas du Moine Sainte Victoire

Wijnjaar 2023

Fragrance Numéro 20

Wijnjaar 2021

Over de Provence

De Provence strekt zich uit over bijna 200 kilometer tussen de Middellandse Zee en de Alpen. Het unieke landschap wordt gekenmerkt door een gevarieerd gebied met natuurlijke landschappen, rotsachtige- en vulkanische bergketens en een kustlijn langs de azuurblauwe Middellandse Zee.

De eerste sporen van wijnbouw in de Provence gaan duizenden jaar terug en aan het begin van de 20e eeuw besloten wijnboeren in de regio zich te verenigen en hun kennis te bundelen. De Provence, bestaande uit de drie AOP’s Côtes de Provence, Coteaux d’Aix en Provence en Coteaux Varois en Provence, is het enige wijngebied ter wereld dat zich voor 90 procent specialiseert in de productie van roséwijnen. Elk van de drie appellations heeft verschillende klimaat- en geografische omstandigheden, dat leidt tot een diverse selectie roséwijnen en grote verscheidenheid in stijl. Naast de eeuwenoude kennis en tradities van de wijnboeren, is sinds 1999 met de oprichting van het Centre du Rosé de kwaliteit van de wijnen nog meer toegenomen.

Er worden 18 verschillende druivenrassen verbouwd in de Provence. De drie belangrijkste druivenrassen voor roséwijnen zijn grenache, cinsault en syrah. Het blenden van wijnen is traditie in deze regio, het maakt het mogelijk om het beste uit elk ras te halen. Het zorgt voor een perfecte harmonie tussen de druivenrassen en geeft, naast de bodem- en klimaatomstandigheden, de wijnen hun karakteristieken en vele nuances.

Voor meer informatie: www.vinsdeprovence.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Innersparkle © Copyright 2022. All rights reserved.
Close